Category : Ekonomika

Pronájem versus vlastnímu


Jen těžko lze říci, jak by se například mladá dvojice měla k bytu dopracovat. Nemají na něj ani staří, kteří pracovali dlouhá léta. Takže se vše řeší hypotékou, která byly kdysi pradávno zakázaným slovem. Byly to všechno půjčky a slova hypotéka se komunisté báli. Zavánělo to kapitalistickou cizinou. A to bylo pro ně neúnosné. Dnes je toto slovo zcela běžné a používá se naprosto normálně. Normální už není hypotéku dostat, pokud tedy je o ni zažádáno na nesprávném místě. Což se děje stále a pořád. Občan zajde tam, kde to má blízko a kde se hypotéky poskytují. Zaplatí příslušné poplatky, prokáže se, že má kýžených deset procent nemovitosti, kterou hodlá koupi a už to jede.

znázornění půjčky

Je mu řečeno, jaká potvrzení jsou potřeba. Není jich zrovna málo a prokázat se musí jak příjmy, tak i výdaje. Například druhá půjčka, splátky za telefon, pravidelné platby, prostě vše, co se platí pravidelně. Není dobré cokoli zamlčet už ve vlastním zájmu. Protože by se to později mohlo také brát jako podvod a za to může klidně přijít i pruhovaný kostým. Nuže, zpátky k potvrzením. Základní bude to o příjmu a z toho se pak vychází. Všechno se to počítá a přepočítává a znovu a zase až z toho všeho vyleze to, že máte příjem příliš nízký a hypotéka vám poskytnuta být nemůže.

znak dolaru

Nyní přichází samozřejmě vztek a smutek, ale inzultací toho, kdo vám to sdělil ničeho nedosáhnete. Navíc to není jeho záležitost, on je pouhým prostředníkem. Poradím vám lepší řešení a to takové, na jehož konci budou peníze na vašem účtu. Vyzkoušejte si, co je to americká hypotéka bez dokládání příjmů. Pouhopouhým kliknutím na tento dlouhý odkaz v předešlé větě se přenesete naprosto jinam. Totiž na webové stránky společnosti, která se k celé problematice staví poněkud jinak, a proto má taky naprosto jiné výsledky. Zde se většinou hypotéka poskytne. Skoro vždycky.

Byt a chalupa


Musím uznat, že v dnešní době je opravdu hodně finančních produktů. Vůbec bych netušila, že existuje také nebankovní hypotéka. Já jsem před pěti lety právě doplatila americkou hypotéku. Řekla jsem si, že když chceme s partnerem ještě kupovat chatu anebo chalupu, že by se nám hodila ještě další hypotéka. Partner samozřejmě nemá vůbec rád půjčky ani žádný úvěry, ani hypotéky a je úplně jedno, jestli je to americká hypotéka nebo nebankovní hypotéka, nebo dokonce také nebankovní hypotéka bez doložení příjmu. Partner se jednoduše nechce zadlužit. On prý byl zadlužený jednou, když si půjčoval peníze na elektrokolo, které stálo sedmdesát tisíc korun.

Šetříte peníze?

Já jsem překvapená a byla jsem také šokovaná, že někdo dá tolik peněz tolik tisíc za nějaké elektrokolo. Já, když jsem byla ráda, že jsem měla obyčejné kolo za osm tisíc korun, ale abych se vrátila zpět k nebankovní hypotéce anebo k bankovním úvěrům. Partnerovi jsem řekla, že i když máme našetřené peníze, tak by byla veliká škoda, kdybychom je ihned utratili. Protože já jsem taková spořivá, že chci mít vždycky v zásobě alespoň padesát tisíc korun pro případ nouze. A tak partner řekl, že bychom mohli vyzkoušet nějakou opravdu kvalitní hypotéku. Tak jsme si s partnerem sedli k počítači a hledali jsme ty nejlepší hypotéky, protože partner byl stále nerozhodný.

Hlídejte si své splátky.

Byl nerozhodný z toho, jestli se nám vůbec vyplatí nebankovní hypotéka anebo jiný typ hypotéky. Na internetu jsme se dozvěděli, že právě nebankovní hypotéka může být pro nás opravdu tou nejlepší volbou. Raději jsme se ještě spojili s bankovním poradcem. Dokonce i bankovní poradce nám řekl, že nebankovní hypotéka pro nás může být opravdu perfektní finanční produkt. Prý se vůbec nemusíme bát, nebankovní hypotéka je velice oblíbená, je oblíbená opravdu u všech, kteří si chtějí pořídit dům anebo byt. My jsme s partnerem chtěli nějaký malý byteček či chalupu. Třeba jenom čtyři místnosti. Protože my plánujeme docela větší rodinu, a tak chceme, abychom tam měli také místo a také soukromí.

Pobyt v přírodě nejen na chatě

Odjet na chvíli daleko od všech starostí a pryč od civilizace potřebuje čas od času každý z nás. Snad každý má takové své oblíbené místo, kde si dokáže vyčistit hlavu a přijít na jiné myšlenky. Potřebujeme to zvláště tehdy, pokud žijeme ve městě. Pobyt v přírodě pak má na nás velice ozdravný účinek. Proto je zapotřebí se pravidelně vydat někam nejlépe do přírody, kde si můžeme odpočinout od běžného dne plného starostí a povinností. Jenom pobyt kdekoliv na nějakém místě, kde je klid a ticho, neruší nás auta a moderní technologie, je pro nás skutečně potřebné a blahodárné.

zahrada

Na chvíli se soustředit jen na naše potřeby, na to, co potřebuje naše tělo, jak potřebuje zklidnit naše duše, je velmi zásadní. Dokázat naši mysl utišit, utřídit si myšlenky, načerpat novou energii, zbavit se stresu, to vše potřebujeme jako sůl. Rozhodně nesmíme svou psychohygienu zanedbávat a být v neustálém shonu bez odpočinku. A právě k tomu je ze všeho nejlepší si pořídit chatu. Každý, kdo bydlí v paneláku rozhodně potřebuje svou chatu na rekreaci. Všichni si potřebujeme jednou za čas odpočinout od ruchu velkoměsta na klidné místo v přírodě. A pokud máme chatu, vytoužený odpočinek v přírodě můžeme mít třeba každý víkend.

zahradnice

Mít chatu má totiž spoustu výhod! Nemusíte jet ani nikam daleko do přírody, chatu můžete mít třeba blízko od bydliště a být v cuku letu v přírodě a oáze klidu. Pokud bydlíte v bytě a nemáte žádnou zahradu, pak si můžete užívat své zahrádky na chatě. Můžete si ji udělat zcela podle svých představ a trávit zde dlouhé hodiny třeba na houpací síti v příjemném polostínu. Budete spát v přírodě, budit vás budou příjemné sluneční paprsky a zpěv ptáků. Snídat nebo obědvat můžete pod širým nebem na čerstvém vzduchu. Večer si můžete užívat rodinné grilovačky dlouho do večera. A jestli ještě chatu nemáte a už vás konečně přesvědčilo si ji pořídit, pak neváhejte. Dnes totiž snadno a levně dostanete hypotéku i na koupi chaty! Hypotéka na chatu čeká už jenom na vás!

Nezvolili jste nejšťastněji?

Někdy se člověk ocitne ve finanční tísni nebo chce za něco zaplatit víc, než kolik si momentálně může dovolit. Na tom není nic neobvyklého. Stejně jako není neobvyklé třeba ani to, že si někdo takový vezme k tomuto účelu nějakou půjčku.

Člověk si prostě půjčí. Upíše se nějaké té finanční instituci, prokáže to, co se prokázat musí, uzavře smlouvu a vyinkasuje peníze s tím, že je v určitém časovém horizontu i s dohodnutými úroky a poplatky vrátí. A je to.

Ovšem zatímco se dotyčný v první chvíli třeba i vysloveně raduje, protože tím dosáhl svého, časem ho může takový optimismus opustit. A to když jednoho dne zjistí, že se nabízí ještě lepší půjčka, než pro kterou se rozhodl a kterou získal. Někdy se vynoří atraktivnější finanční produkt, někdy se třeba pro změnu ten stávající stane po skončení fixace nevýhodnějším než prve. A to zamrzí.

peníze USD

Ovšem ne vždy to toho, kdo si půjčil, mrzet musí. Protože existuje i možnost refinancování hypotéky.

Určitě už jste tento pojem někde zaslechli, ale kdo ví, zda jste se jím i zaobírali a pochopili ho. A proto si připomeňme, oč jde.

Člověk, který si vzal nevýhodnější půjčku, než jaká se mu nabízí později, může – dovolují-li to podmínky oné vzaté půjčky – tuto refinancovat, což znamená, že si po dohodě s jiným poskytovatelem může vzít výhodnější půjčku, tou tu předchozí splatit a rozloučit se tak s nevýhodným produktem s tím, že namísto něj bude nově splácet půjčku jinou, atraktivnější.

podané dolary

A v čem taková atraktivita spočívá? Pochopitelně třeba ve výši úroků a poplatků, tedy RPSN, ale nejen v této. Důvodem k podobné změně půjčky může být třeba i skutečnost, že se u jiné půjčky splácí odlišně dlouho, že jsou tu příznivější splátky, že tu člověku nově půjčí třeba i víc než prve…

A tak by se všichni rozumní dlužníci měli zajímat i o to, zda by nemohli refinancovat i oni. Lze si tím i hodně polepšit.